inspiration-blogg-tryckteknik-img

Välj rätt tryckteknik

Val av tryckteknik när man ska märka produkter är beroende på produktens material, form eller din logotyps/designs utformande och färger.

Nedan har vi sammanställt en kortare genomgång av de vanligaste metoderna. Har du frågor eller funderingar till vilken metod som lämpar sig bäst för din produkt eller andra metoder så tveka inte att kontakta oss direkt så reder vi ut dina funderingar

Screentryck

Screentryck eller silkscreen är en utav dom vanligaste och billigaste metoderna för exempelvis tryck på textil. Screentryck funkar likväl på vattenflaskor som pennor för att nämna några ytterligare exempel.
Metoden bygger på schabloner där färg penslas genom en tunn väv, där ditt mönster/design finns. Förenklat så målas ditt tryck genom dom täckande partierna i väven direkt på ditt plagg. Man använder en schablon per färg, dvs. Innehåller din logotyp tre st färger så använder man tre stycken schabloner.

Screentryck ger väldigt bra färgåtergivning (färger blandas för att matcha önskad PMS) och lämpar sig bäst för trycka solida färger. Men tack vare nya tekniker kan man trycka upp till 12 st färger. Det går även att trycka 4-färgsbilder/fullfärg, men man ska tänka på att resultatet blir ett ganska grovt raster och små detaljer i motivet kan försvinna.

Tampotryck

Tampotryck är den vanligaste metoden när det kommer till tryck på profilprodukter (pennor, muggar, vattenflaskor, glasögon mm). Tampotryck fungerar rent tekniskt som så att en silikonkudde hämtar upp trycket från en kliché där tryckmotivet finns och överför den till produktens yta. För denna metod så krävs det solida färger och toningar/skuggor kan ej tryckas.

Transfertryck

Transfer fungerar på samma sätt som screentryck fast motivet förtrycks på ett ark som sedan värms på produkten. Transfer används oftast på mer svårtryckta plagg som exempelvis kepsar eller arbetskläder där kravet på ett mer hållbart och slitstarkt tryck är högre. Rent ekonomiskt är transfer ett mycket bra alternativ då man kan ta fram en större mängd transfermärken på en gång för lagerhållning. Dessa värms sedan på önskade plagg allt eftersom det krävs. Det finns även folier (i förvalda färger) som man skär utifrån önskat motiv och värmer på plagget.

Digitaltryck

När behovet av ett mer avancerat tryck i form utav många färger, skuggor och toningar finns, så är digitaltryck ett mycket bra alternativ. Det finns inga begränsningar i antal färger och fotorealistiska motiv kan enkelt printas till ett mycket bra resultat. Likt transfertryck så appliceras trycket genom tryck och värme på underlaget.

Sublimering

Sublimering används främst för tryck på textilier som innehåller polyester, exempelvis idrotsskläder. Det kan även användas på keramik, metall och glas. Metoden är väldigt vanlig att använda på nyckelband, flaggor och vepor där designen är avancerad och innehåller mycket färger. Genom värme och tryck så ändras fasta färgpartiklar till gasform och får åter fast form när det förenas med någon polymer i materialet.

Brodyr och vävda märken

Brodyr är vägen att gå när du önskar ett riktigt exklusivt och hållbart resultat. Brodyr appliceras vanligtvis direkt på plagget men kan även göras i form av broderade eller vävda märken som sys eller limmas på plagget. Innehåller ditt motiv eller logotyp mycket toningar och skuggor så blir man något begränsad med att brodera, alternativet då är att istället ta fram ett vävt märke där detaljrikedomen och färgåtergivningen är mycket hög. Det vävda märket limmas då direkt på det önskade plagget.

Lasergravyr

Med lasergravyr så bränns din logotyp in i materialet och ger en ton-i-ton känsla. Metoden lämpar sig för bl.a. för metall, plast, glas, trä och läder och ger ett väldigt exklusivt intryck. Med nya tekniker så lämpar sig även för tjockare textiler som softshell och fleece.

Comments are closed.